Kontakt

Kontaktujte nás
Po – Čt 8:00 – 15:30

+420 800 888 558​

Kontakt
Hledat

Za vejce zaplatíme o třetinu méně, připlatíme si naopak za brambory nebo jablka. Díky letákům lze ušetřit bezmála třetinu výdajů

Vejce oproti únoru zlevnila o 35 %. Za 10 kusů vajec velikosti M nově zaplatíme v průměru 32 korun, tedy o 17 korun méně. Kilogram brambor naopak zdražil o více než polovinu, z únorových 13 korun na 21 korun. Zhruba 5 korun si připlatíme za kilogram jablek, který průměrně stojí 23 korun. Vyplývá to z červencového srovnání cen 13 vybraných základních potravin v akčních letácích, který provedla Česká distribuční. Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích byla 29 %. Česká distribuční je součástí skupiny VLTAVA LABE MEDIA a zároveň největší distributor akčních a slevových letáků v České republice.

„Od začátku roku ve společnosti velmi rezonuje téma drahých potravin. V lednu a únoru jsme provedli srovnání akčních cen třinácti vybraných základních potravin, do kterého jsme zahrnuli letáky sedmi největších českých řetězců. Také díky klesající inflaci se situace začala postupně uklidňovat. S odstupem několika měsíců jsme se proto opět podívali na to, k jakému vývoji cen došlo. Spotřebitele nepochybně potěší, že akční ceny základních potravin klesají, v některých případech dokonce výrazně. Za stejný nákup bychom oproti únoru zaplatili o 100 korun méně (13 %). Největší pokles pozorujeme u vajec, která zlevnila o více než třetinu, mléko nebo vepřová pečeně jsou levnější o 25 %. Při nákupu jablek nebo brambor naopak musíme počítat s vyššími cenami. Sledováním akčních letáků mohou domácnosti za nákup základních potravin ušetřit bezmála třetinu výdajů. A to už je významná úspora,“ říká Jaroslav Staněk, obchodní ředitel společnosti Česká distribuční.

Levnější vejce, mléko i maso

Zatímco v únoru stálo 10 vajec velikosti M průměrně 50 korun, nyní zaplatíme o 17 korun méně. Čtvrtinu ceny ušetříme také za polotučné mléko (5 korun za litr) a vepřovou pečeni (44 korun za kilogram). Levnější je rovněž sýr eidam, za kilogram ušetříme v průměru 35 korun. O pět korun méně zaplatíme za kilogram kmínového chleba. Mírnou úsporu lze očekávat při nákupu krystalového cukru (4 koruny za kilogram) a pšeničné hladké mouky (2 koruny za kilogram). Akční ceny másla, piva nebo bílého pšeničného pečiva zůstaly oproti únoru prakticky beze změny.  

Brambory zdražily o polovinu

Ze třinácti zkoumaných položek pozorujeme nárůst akčních cen pouze u třech z nich. Nejvýraznější zdražení se týká brambor, kilogram je oproti únoru dražší o 7 korun (55 %). Připlatíme si také za jablka, která jsou dražší zhruba o pětinu (5 korun za kilogram). Dražší je také bílý jogurt, zde je však navýšení ceny zanedbatelné a pohybuje se v řádu jedné koruny za 150 g.

Srovnání průměrných cen potravin v akčních letácích v únoru a červenci 2023:

image/svg+xml

Opřete se o silného partnera pro vaše marketingové kampaně.
Zajistíme, aby se o vás vědělo.
Jsme tady pro vás a víme, jak na to.

Newsletter

Odebírejte náš zpravodaj a buďte informovaní jako první o novinkách na letákovém trhu.