Kontakt

Kontaktujte nás
Po – Čt 8:00 – 15:30

+420 800 888 558​

Kontakt
Hledat

Grilování se letos prodraží, připlatíme si za maso i zeleninu, olivový olej je meziročně dokonce o polovinu dražší

Při letošním nákupu potravin na grilování si oproti loňsku připlatíme, za některé dokonce výrazně. Litr olivového oleje je meziročně dražší o polovinu a v akci stojí v průměru 320 korun. Kuřecí prsa, vepřová pečeně nebo makrela zdražila zhruba o čtvrtinu. O třetinu více zaplatíme za cuketu a brambory. S úsporou můžeme naopak počítat při nákupu bavorských klobásek (18 %), vepřové krkovice (17 %) nebo hermelínu (7 %). Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích byla 24 %. Vyplývá to z meziročního srovnání cen patnácti vybraných položek na grilování v akčních letácích sedmi největších obchodních řetězců. Analýzu provedla společnost Česká distribuční, která je součástí skupiny VLTAVA LABE MEDIA, a zároveň největším distributorem tištěných letáků v České republice.

„Přichází léto a s ním i hlavní část oblíbené grilovací sezony. Opět jsme tedy nahlédli do akčních letáků sedmi největších potravinových řetězců v České republice a zjišťovali jsme, kolik spotřebitelé mohou ušetřit při nákupu vybraných potravin ke grilování. Sledovali jsme celkem patnáct položek, zejména oblíbené maso, uzeniny či zeleninu. Obchodníci jsou si dobře vědomi záliby Čechů ve výhodných nákupech a na vybrané položky nabízeli průměrnou slevu 24 %. Díky letákům tedy domácnosti mohou ušetřit až čtvrtinu výdajů za nákup těchto potravin, a to už může být významná úspora rodinného rozpočtu. Letáky se vyplatí sledovat prakticky každému,“ říká Jaroslav Staněk, manažer marketingu a komunikace České distribuční.

Letošní červnová nabídka akčních letáků přináší velký výběr potravin ke grilování. Co se masa týče, obchodníci lákají zákazníky především na kuřecí prsa, stehna, ale i celá kuřata. Z vepřového masa se v letácích nejčastěji objevuje krkovice a pečeně. Milovníci hovězího zde najdou zejména velký výběr oblíbených burgerů, méně často se objevují hovězí žebra. Nezbytnou součástí grilovacích speciálů jsou také ryby, různé druhy špekáčků a klobás, sýry (zejména hermelín) a zelenina. Oblíbenou přílohou jsou grilované brambory, cuketa či paprika. V nabídce nechybí ani univerzálně využitelný olivový olej.

Olivový olej stojí o polovinu více, zdražilo i některé maso a zelenina

Z patnácti sledovaných položek si letos připlatíme za deset z nich. K největšímu nárůstu ceny došlo u olivového oleje, který letos v červnu řetězce nabízely v průměru za 318 korun za litr. To je bezmála o polovinu (105 korun) více než před rokem. Hlouběji do kapsy sáhnou i milovníci kuřecích prsou nebo makrel, kteří si meziročně připlatí 37 korun na kilogram, u vepřové pečeně 29 korun. Ve všech třech případech jde o zdražení zhruba o 25 %. Zdražení pocítíme také při nákupu hovězího masa. Kilogram oblíbeného burgeru pořídíme zhruba za 220 korun, což je o 10 % více než loni. V případě hovězích žeber jde o 6% meziroční nárůst ceny. Špekáčky jsou o 5 % dražší, kilogram stojí v průměru 140 korun.

Viditelné meziroční zdražení pozorujeme také u zeleniny. Za kilogram cukety zaplatíme zhruba 34 korun, tedy o třetinu více. Šestikorunový příplatek nás čeká při nákupu brambor, kde kilogram nově stojí v průměru 24 korun. Zdražila také paprika, jejíž cena oproti loňskému červnu vzrostla o 15 %. 

Vyplatí se nakoupit krkovici, bavorské klobásy nebo hermelín

Nejvýraznější meziroční cenový pokles zaznamenaly bavorské klobásy. Kilogram je možné aktuálně koupit za průměrnou cenu 207 korun, což je o 47 korun méně než loni. Podobný trend vidíme u vepřové krkovice, kterou pořídíme zhruba za 139 korun za kilogram a ušetříme tak 28 korun. Hermelín patří mezi oblíbené potraviny ke grilování a letos ho můžeme koupit s úsporou zhruba dvaceti korun za kilogram. Levněji pořídíme také celé kuře, přičemž cena kuřecích stehen se meziročně prakticky nezměnila.   

 

Meziroční porovnání průměrných akčních cen a slev potravin na grilování (červen 2023 a 2024):

image/svg+xml

Opřete se o silného partnera pro vaše marketingové kampaně.
Zajistíme, aby se o vás vědělo.
Jsme tady pro vás a víme, jak na to.

Newsletter

Odebírejte náš zpravodaj a buďte informovaní jako první o novinkách na letákovém trhu.