Kontakt

Kontaktujte nás
Po – Čt 8:00 – 15:30

+420 800 888 558​

Kontakt
Hledat

Za základní výbavu pro prvňáčka rodiče zaplatí zhruba o 300 korun více než loni, díky akčním letákům mohou ušetřit až čtvrtinu výdajů

Obchodní řetězce před začátkem školního roku lákají na slevy, 69 % školních potřeb nabízí za akční ceny. I přesto se letos základní výbava pro prvňáčka oproti loňsku prodraží zhruba o 300 korun a vyjde na bezmála 2 400 korun. Vyplynulo to z analýzy letáků, kterou každoročně zpracovává společnost Česká distribuční. Ta je součást skupiny VLTAVA LABE MEDIA a zároveň největší tuzemským distributorem akčních a slevových letáků v České republice.

„Analyzovali jsme nabídku sedmi největších obchodních řetězců v České republice a zjišťovali jsme, kolik jejich zákazníci při nákupu základní výbavy pro prvňáčky mohou ušetřit. Zaměřili jsme se na 16 vybraných položek, včetně ergonomické školní aktovky, vybavení na svačinu nebo psacích potřeb. Kromě těchto zcela základních položek, mohou rodiče dětem pořizovat například i výbavu na výtvarnou výchovu, která celkovou částku ještě navýší. V případě nákupu pouze základních vodových barev, štětců či voskovek budou rodičům stačit nižší stovky korun navíc. Započítáme-li další položky jako temperové barvy, fixy, barevné papíry, plastelínu nebo speciální šablony, je potřeba počítat s dodatečnými výdaji v řádu vyšších stovek korun,“ říká Jaroslav Staněk, obchodní ředitel společnosti Česká distribuční.

Nejdražší položkou v seznamu je aktovka, letos navíc stojí v průměru o 14 % více

Nejdražší položkou výbavy prvňáčka je ergonomická školní aktovka. Zejména pro prvňáčky je důležité, aby se jim aktovka pohodlně nosila a neničila jim záda. Letos ji lze pořídit průměrně za 1 244 korun, tedy o 160 korun více (14 %) než loni. Mezi základní položky patří také penál pro uschování veškerých psacích potřeb. Alespoň jednopatrový nevybavený penál letos obchodníci prodávají průměrně za 180 korun, oproti loňsku si za něj rodiče připlatí o více než 50 korun (43 %). Největší meziroční zdražení ovšem zaznamenala cena sešitů. Při nákupu pěti kusů čtyřicetilistových A4 sešitů je třeba počítat s cenovkou 82 korun, což je o polovinu více než loni. O 17 % více oproti roku 2021 zaplatí zájemci za stejný počet kusů dvacetilistových sešitů formátu A5. Nůžky jsou dražší průměrně o 40 %, nejedná se však o nákladnou položku a zákazníkům tedy bude stačit 8 korun navíc.

Levnější obaly nebo lepidlo, stačí sledovat letáky

Ne všechny sledované položky jsou meziročně dražší. Nejvíce lze ušetřit při nákupu obalů na sešity, a to takřka jednu třetinu. Deset kusů se prodává průměrně za 15,6 korun. Bezmála o čtvrtinu je oproti loňsku levnější tuhé lepidlo v tyčince. Svačinový box lze letos pořídit zhruba za 60 korun, tedy o 13 korun méně než loni. Mírně také ušetříme za ořezávátko (11 %), tužky (8 %) nebo základní sadu pastelek (1 %).

„Obchodníci poskytují slevu na většinu sledovaných položek (69 %), přičemž průměrná sleva letos dosahuje 24 %. To je o 5 procentních bodů více než loni, přesto za srovnatelné položky zaplatíme meziročně zhruba o 300 korun více. Může za to celková inflace, a tedy navýšení základních (regálových) cen, z nichž se teprve sleva počítá. V každém případě se obchodníci zákazníkům snaží vycházet vstříc a nabízí jim příležitost výhodně nakoupit. Díky letákům mohou rodiče za základní výbavu pro prvňáčky ušetřit až čtvrtinu výdajů,“ dodává Jaroslav Staněk.

Meziroční srovnání průměrných cen a slev základní výbavy pro prvňáčka (srpen 2021, srpen 2022):

[1] Sloupce Průměrná cena 2021 a 2022 a Meziroční změny ceny (Kč) jsou v řádku Celkem sečteny, u sloupců Průměrná sleva 2021 a 2022 a Meziroční změny ceny (%) je počítán celkový průměr.

image/svg+xml

Opřete se o silného partnera pro vaše marketingové kampaně.
Zajistíme, aby se o vás vědělo.
Jsme tady pro vás a víme, jak na to.

Newsletter

Odebírejte náš zpravodaj a buďte informovaní jako první o novinkách na letákovém trhu.