Kontakt

Kontaktujte nás

+420 800 888 558​

Kontakt
Hledat

I přes svůj zdravotní handicap mohu dělat práci, která mě baví, říká Soňa Pilchová, naše dlouholetá distributorka letáků

Paní Soňa pracuje pro Českou distribuční již 15 let jako distributorka letáků. V minulosti prodělala mozkovou mrtvici a dodnes se potýká s jejími následky. Má problém s koordinací těla i dlouhodobým udržením pozornosti. Hůře ovládá svaly a prsty, někdy úplně přijde o cit v rukou a musí všeho na chvíli nechat. Přes veškeré komplikace mluví o štěstí na práci, která ji baví a díky níž má stále dostatek času na svou rodinu i sebe sama. Ráda by svým příběhem inspirovala i ostatní OZP a ukázala jim, že i se zdravotním handicapem lze pracovat. Třeba právě pro Českou distribuční.

Změnilo se u vás něco po profesní stránce od našeho posledního rozhovoru z července 2021?

Co se týče letáků, naštěstí se nezměnilo vůbec nic. Již více než 15 let vykonávám tuto práci a jsem za ni stále ráda. Poslední 4 roky mám i skvělý rajón pro roznos letáků ve Výškovicích. Je to vysněná lokalita – je zde celkem 23 vchodů a všechny jsou těsně u sebe, takže roznos je o dost jednodušší.

V čem se liší roznos letáků v různých lokalitách?

Takových věcí je opravdu hodně. Vzpomínám si na své začátky v lokalitě na Hrabové, kde jsou kromě panelových domů i rodinné domy, ulice jsou roztáhlé, některé vedou až k lesům do slepých ulic. Bylo to pro mne náročnější, zejména po fyzické stránce. Myslím si, že běžný člověk si nedovede ani představit, kolik práce zahrnuje příprava a jakou cestu ujde leták, než se dostane do schránky.

Udělalo vám něco (nebo někdo) radost z pracovního hlediska v nedávné době?

Ano, velmi mne potěšila novinka od jednoho z našich klientů – léta roznášíme leták, který přicházel ve formátu A3 a my jej museli skládat do formátu A4, aby se vešel do schránky. Letos jsou tyto letáky již složené ve formátu A4 a máme s tím tak mnohem méně práce.

Jak pohlížíte na letáky v době zdražování?

Je to celkově náročná doba. Nejdříve nás postihla pandemie koronaviru, teď tady máme rapidní zdražování. Práce nám však pomáhá obojí ustát. Díky tomu, že si roznos letáků můžu rozplánovat, stíhala jsem během pandemie práci i péči o děti, které zůstávaly na domácí výuce. Mohla jsem tak hlídat děti i ostatním maminkám, které tuto výhodu neměly.
Díky letákům mám také přehled, kde dnes výhodně nakoupit. Při přípravě letáků k roznosu již celkem automaticky sleduji, kde nabízejí zajímavé akce a slevy a dělám si nákupní seznam. V terénu také čím dál častěji vnímám, že se lidé baví o letácích a o slevách a více je zajímá, co kupují a za kolik. Je to jiné než v době před zdražováním.

Mají lidé o letáky větší zájem?

Dle toho, co slýchávám, tak ano. Většinou se jedná o samoživitelky a seniory, kteří jsou rádi, když mohou ušetřit.

Jak se vám v České distribuční pracuje, je dle Vás odpovědným zaměstnavatelem?

Mám na svou práci štěstí. Vše je zde na domluvě a zaměstnanci jsou ke mně vstřícní. Myslím si, že obzvláště pro osoby s handicapem je to velkou výhodou. Také mne potěšilo, když jsem společnost nedávno oslovila s žádostí o finanční podporu mažoretkového oddílu Krokodýl v Ostravě, kam chodí má dcera, a Česká distribuční oddíl ihned podpořila. Děvčata se i díky sponzorským darům mohla zúčastnit ME v Zadaru, skvěle zabojovala a dovezla si domů hned několik prestižních ocenění, včetně těch nejvyšších. Jsem na svou dceru a na celý oddíl moc pyšná.

Jste distributorkou s 15letou praxí, stále jste přesvědčena, že se jedná práci vhodnou pro OZP?

Určitě ano. Pro mne osobně má tato práce spoustu výhod, např. to, že si vše můžu rozplánovat i s ohledem na svůj zdravotní stav. Máme termíny, které musíme dodržovat, ale v rámci pracovní doby si vše můžeme rozvrhnout tak, jak nám to nejlépe vyhovuje. Pokud mi zrovna není nejlépe a již předem vím, že bych práci nezvládla, lze se domluvit a roznos nechat zajistit. Jsem také ráda, že chodím roznášet letáky kousek od svého bydliště, kde to dobře znám. Za ty roky znám už také většinu místních lidí, mohu se s nimi tedy pozdravit a popovídat si. Jsem venku na čerstvém vzduchu, mám potřebný pohyb, takže má pro mne tato práce řadu výhod.

Vnímala jste to tak vždycky nebo až postupem času?

Začátky samozřejmě nebyly nejlehčí. Se svým zdravotním handicapem jsem musela nejdříve sama přijít na to, jak se mi budou nejlépe letáky pro roznos připravovat, jak si je dobře uložit do vozíku, jak je vhazovat do schránky. Někdy se mi stane, že ztratím cit v prstech, musím toho tedy na chvíli nechat, prsty zchladit, a poté zase pokračovat. Občas mám také problém s udržením pozornosti na delší dobu a dříve se mi stávalo, že jsem zapomněla, kde jsem s vhazováním letáků skončila. Vše je ale o praxi a nalezení vhodného způsobu, který danému člověku, s ohledem na jeho zdravotní stav, vyhovuje a zároveň splňuje požadovanou kvalitu roznosu. I já jsem si našla své způsoby, díky kterým práci zvládám i kvalitně odvádím. Když si člověk práci dobře rozvrhne, získá i potřebné volno a čas na rodinu, na sebe a na koníčky. Má práce v České distribuční mi vyhovuje a jinou už si neumím ani představit.

Opřete se o silného partnera pro vaše marketingové kampaně.
Zajistíme, aby se o vás vědělo.
Jsme tady pro vás a víme, jak na to.

Newsletter

Odebírejte náš zpravodaj a buďte informovaní jako první o novinkách na letákovém trhu.