Kontakt

Kontaktujte nás

+420 800 888 558​

Kontakt
Hledat

Za ingredience na velikonoční pečení letos zaplatíme o třetinu více, díky akčním letákům můžeme ušetřit až čtvrtinu výdajů

Srovnání cen v akčních letácích sedmi největších českých řetězců před loňskými a letošními Velikonocemi ukázalo, že ingredience na pečení meziročně zdražily v průměru o 32 %. Z devíti sledovaných položek si letos zákazníci připlatí za osm z nich. Výjimku představují pouze mandle, kde je však celková úspora zanedbatelná (3 %). Nejvíce meziročně zdražilo mléko (o 98 %) a cukr krupice (o 88 %). Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 26 %, tedy o 2 procentní body méně než loni. Analýzu provedla Česká distribuční, součást skupiny VLTAVA LABE MEDIA a zároveň největší distributor akčních letáků v České republice.

„Velikonoce jsou prvním specifickým obdobím v roce, kdy roste zájem spotřebitelů o nákup konkrétních položek, zejména pak vajec nebo ingrediencí na pečení. Stejně jako loni jsme i letos analyzovali akční letáky sedmi největších řetězců a zjišťovali jsme, jak se meziročně změnily ceny devíti sledovaných položek. Oproti loňsku si nejvíce připlatíme za mléko, cukr nebo právě za vejce, která jsou nedílnou součástí Velikonoc. Průměrná sleva vybraných položek byla letos 26 %, loni to bylo 28 %. Češi mají slevové a akční nabídky ve velké oblibě, a zvláště v ekonomicky náročné době nezlevněné zboží často vůbec nekoupí. Obchodníci jsou si toho dobře vědomi a snaží se zákazníkům nabízet příležitosti k úsporám. Nakupování dle letáků umožňuje mnoha domácnostem kvalitně nakoupit a zároveň ušetřit nemalé částky rodinného rozpočtu,“ říká Jaroslav Staněk, obchodní ředitel společnosti Česká distribuční.

Za mléko meziročně zaplatíme jednou tolik

Jestliže jsme před loňskými Velikonocemi mohli nakoupit litr polotučného mléka za průměrnou akční cenu bezmála 11 korun, letos je to takřka 22 korun. K podobně výraznému zdražení došlo u cukru krupice. Za kilogram letos zaplatíme 25 korun, což je meziroční nárůst o 88 %. Dražší jsou také vejce. Deset kusů ve velikosti M letos pořídíme za 44 korun, tedy zhruba o 13 korun dráž než před rokem. Kostka másla (250 g), která je nezbytnou součástí velikonočního pečení, meziročně zdražila o 6,5 korun.

Výrazné procentuální zdražení (63 %) pozorujeme u prášku do pečiva. Vzhledem k nízké pořizovací ceně se však jedná pouze o korunu za kus. Zhruba stejnou částku si meziročně připlatíme za 100 g rozinek. Více než o dvě koruny navíc zaplatíme za kilogram pšeničné polohrubé mouky. Cena vanilínového cukru zůstala meziročně prakticky stejná. Podobně je to také u celých neloupaných mandlí, kde oproti loňsku dokonce lehce (3 %) ušetříme.

Ingredience na přípravu velikonočního beránka letos vyjdou na bezmála 60 korun, což je o třetinu (15 korun) více než loni. Stejný příplatek nás čeká v případě nákupu surovin na pečení velikonočního mazance.

Průměrné ceny vybraných položek v akčních letácích, Velikonoce 2022 a 2023:

Průměrné náklady na přípravu velikonočního beránka

Průměrné náklady na přípravu velikonočního mazance

image/svg+xml

Opřete se o silného partnera pro vaše marketingové kampaně.
Zajistíme, aby se o vás vědělo.
Jsme tady pro vás a víme, jak na to.

Newsletter

Odebírejte náš zpravodaj a buďte informovaní jako první o novinkách na letákovém trhu.