Kontakt

Kontaktujte nás
Po – Čt 8:00 – 15:30

+420 800 888 558​

Kontakt
Hledat

Za krystalový cukr nebo vejce si meziročně připlatíme více než dvojnásobně, díky akčním letákům lze ušetřit až čtvrtinu výdajů

Kilogram krystalového cukru je oproti loňskému lednu dražší o 101 %, za deset vajec velikosti M zaplatíme dokonce o 119 % více. Kromě jablek a bílého jogurtu si meziročně připlatíme za veškeré položky z kategorie základních potravin. Vyplývá to z lednového srovnání cen 13 vybraných základních potravin v akčních letácích, který každoročně realizuje Česká distribuční. Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích byla stejně jako loni 24 %. Česká distribuční je součástí skupiny VLTAVA LABE MEDIA a zároveň největší distributor akčních a slevových letáků v České republice.

„Opět po roce jsme si zpracovali analýzu akčních cen třinácti vybraných základních potravin, do které jsme zahrnuli letáky sedmi největších českých řetězců. Z meziročního srovnání je patrné, že akční ceny se během roku zvýšily průměrně o 37 %. Za stejný nákup bychom oproti loňsku zaplatili o 208 korun navíc, tedy o třetinu více. Nejvíce zdražil krystalový cukr nebo vejce, zde se dokonce bavíme o více než 100% nárůstu ceny. Akční ceny jsme porovnávali také s Indexem spotřebitelských cen Českého statistického úřadu. V lednu tohoto roku jsou akční ceny obchodníků průměrně o 20 % nižší než orientační ceny v indexu, v lednu 2022 to bylo o 21 % méně. Průměrná sleva vybraných položek byla letos stejně jako loni 24 %. Není pochyb o tom, že mnohé domácnosti pociťují dopady inflace a výrazného zdražování. Již tak velká obliba slevových a akčních nabídek mezi českými zákazníky zažívá novou renesanci. Jestliže dříve nakupovaly dle letáků zejména starší ročníky, dnes už to dělá prakticky každý a rozhodně to není ostudou. Naopak se jedná o efektivní nástroj, jak kvalitně nakoupit a zároveň ušetřit nemalé finanční prostředky“, říká Petr Sikora, ředitel společnosti Česká distribuční.

Vejce a cukr za dvojnásobek, chléb a maso s 50% příplatkem

Ze třinácti zkoumaných položek je celkem 5 dražších alespoň o polovinu a dvě dokonce o více než 100 %. Nejhůře ve srovnání dopadla vejce. Jestliže šlo před rokem nakoupit 10 vajec velikost M za průměrnou akční cenu bezmála 22 Kč, letos je to 47 Kč. Takřka přesně jednou tolik stojí kilogram krystalového cukru, jehož průměrná akční cena se vyšplhala na 27 korun. Výrazně dražší je také pšeničná mouka a produkty, na jejichž výrobu je mouka zapotřebí, tedy pečivo. Za kilogram hladké mouky zaplatíme o 71 % více, kilogramový kmínový chléb je přesně o polovinu dražší a na kilogram pšeničného bílého pečiva (bageta) budeme potřebovat o 21 korun (38 %) více. O více než polovinu je dražší také vepřová pečeně, za kilogram zaplatíme o 45 korun více než loni. Zhruba s třetinovým zdražením musíme počítat u másla nebo mléka, pětinu si připlatíme za kilogram eidamu. 

Levnější jablka či bílý jogurt

Meziročně levnější jsou pouze dvě ze zkoumaných položek. Za kilogram jablek letos v lednu zaplatíme téměř o 9 korun (28 %) méně než před rokem. Druhou výjimku představuje bílý jogurt (150 g), za který meziročně ušetříme takřka 2 koruny. Relativně totožné ceny pozorujeme u konzumních brambor nebo světlého výčepního piva. V obou případech se průměrné meziroční zdražení pohybuje v řádech jednotek procent a nedosahuje ani částky jedné koruny.

Srovnání průměrných cen potravin v akčních letácích v lednu 2022 a 2023:

image/svg+xml

Opřete se o silného partnera pro vaše marketingové kampaně.
Zajistíme, aby se o vás vědělo.
Jsme tady pro vás a víme, jak na to.

Newsletter

Odebírejte náš zpravodaj a buďte informovaní jako první o novinkách na letákovém trhu.