Kontakt

Kontaktujte nás
Po – Čt 8:00 – 15:30

+420 800 888 558​

Kontakt
Hledat

Vánoční pečení stojí zase o něco více, za balík surovin na cukroví dáme asi 1 131 Kč

MÁSLO VE SLEVĚ SE BLÍŽÍ K 60 KORUNÁM, ZA JEDNO VEJCE Z LETÁKU ZAPLATÍME ZHRUBA 4 KORUNY

V letošním roce mohou Češi pořídit balík surovin na vánoční pečení v akci za 1 131 Kč, což je o 112 Kč více než loni. Průměrná sleva v akčních letácích letos činí 27 %, největší slevu obchodníci poskytují na tuk na pečení (49 %) a loupané mandle (37 %). Ukázala to analýza České distribuční, dceřiné společnosti VLTAVA LABE MEDIA, která před Vánoci zkoumala nabídku akčních letáků sedmi největších českých řetězců.

„Asi nejcitelněji můžeme vidět zdražování na másle, bez kterého se mnoho domácností neobjede, a to nejen při vánočním pečení. Zatímco loni šlo kostku másla sehnat okolo 40 korun, letos se pomalu blížíme k 60. Máslo lze v cukroví nahradit třeba tukem na pečení, kde je zdražení taky velmi výrazné, vzhledem k nižší ceně ale jde určitě o menší zátěž,“ popisuje Jaroslav Staněk, obchodní ředitel společnosti Česká distribuční, a dodává: „Průměrná sleva na tyto suroviny v letácích je letos 27 %, takže sledování letáků může českým domácnostem před Vánoci hodně pomoci.“

Celková cena balíku vybraných surovin se oproti loňsku zvedla o 11 procent. Procentuálně největší zdražení zaznamenal cukr moučka, který letos stojí o 122 procent více než loni, tedy skoro 30 korun za kg oproti loňským 13. Tuk na pečení pak zdražil o 81 procent na 26 korun za 250 g. Za plato vajec o 10 kusech v akci letos Češi zaplatí 39 Kč, tedy o 57 procent více než před minulými Vánoci. Naopak méně letos stojí například vanilkový cukr i lusk, kokos, lískové ořechy a pudink. Mezi dalšími surovinami však rozhodně jde o výjimky a zdražení je mnohem častější.

„Připravit si na svátky něco dobrého na stůl se v současné době pro některé domácnosti může stát problémem. Nejen, že si výrazně připlácíme na energie, ale s tím jdou nahoru i ceny potravin. Téměř čtvrtina domácnosti v současné době zdražování sleduje ještě více než dříve slevové letáky a další desetina s vyhledáváním těchto materiálů začala. Vyplynulo to i z průzkumu, který pro nás před nedávnem zpracovala agentura STEM/MARK,“ dodává Jaroslav Staněk, obchodní ředitel společnosti Česká distribuční.

Na lineckém s letákem ušetříme 65 korun, na rumových kuličkách přes stovku

Při nákupu surovin na linecké cukroví podle akčních letáků utratí Češi v průměru 213 Kč a ušetří tak 65 korun, což je 23 % z plné ceny. Balík surovin na vanilkové rohlíčky vyjde letos díky 22procentní úspoře (80 Kč) na 287 Kč. Nejdráže vychází rumové kuličky, při jejichž pečení Češi utratí 361 Kč, a to zejména kvůli rumu, který je zpravidla dražší surovinou. I tak ale díky slevám stále skoro čtvrtinu nákladů (107 Kč) ušetří.

Analýzu akčních letáků sedmi největších řetězců v České republice provedla společnost Česká distribuční a zaměřila se při ní na nabídky inzerované na přelomu listopadu a prosince. Analyzováno bylo celkem 229 položek, které zahrnovaly základní kategorie surovin pro pečení cukroví.

image/svg+xml

Opřete se o silného partnera pro vaše marketingové kampaně.
Zajistíme, aby se o vás vědělo.
Jsme tady pro vás a víme, jak na to.

Newsletter

Odebírejte náš zpravodaj a buďte informovaní jako první o novinkách na letákovém trhu.