Kontakt

Kontaktujte nás

+420 800 888 558​

Kontakt
Hledat

Velikonoční pečení se letos prodraží zhruba o 22 %, akční letáky mohou ušetřit přes čtvrtinu výdajů

Letáky mnoha domácnostem umožňují kvalitně nakoupit a zároveň šetřit rozpočet.

Srovnání akčních letáků sedmi největších českých řetězců před loňskými a letošními Velikonocemi ukázalo, že ingredience na pečení meziročně zdražily v průměru o 22 %. Kromě polotučného mléka a prášku do pečiva si letos zákazníci připlatí za všechny sledované položky. Nejvíce meziročně zdražila pšeničná polohrubá mouka – akční cena 1 kg je průměrně 17,9 Kč, tedy o 57 % více než loni. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 28 %, loni 33 %. Analýzu provedla firma Česká distribuční, dceřiná společnost VLTAVA LABE MEDIA, která je největším distributorem akčních letáků v České republice.

„Průměrná sleva devíti vybraných položek byla letos 28 %. Je vidět, že i v době výrazné inflace se obchodníci zákazníkům snaží vycházet vstříc a nabízí jim příležitost ušetřit. Nakupování dle letáků, dříve označované za doménu seniorů, je dnes hojně využíváno i mladými rodinami nebo jednotlivci. Letáky mnoha domácnostem umožňují kvalitně nakoupit a zároveň šetřit rozpočet,“ říká Petr Sikora, ředitel společnosti Česká distribuční.

Analýza se zabývala cenami devíti vybraných položek nezbytných pro velikonoční pečení. Nejvíce zdražila pšeničná polohrubá mouka, a to o 57 % na průměrných 17,90 Kč za kilogram. Vanilkový cukr zaznamenal 49% zdražení a nyní stojí průměrně 2,95 Kč za kus. Za 10 ks slepičích vajec ve velikosti M zákazníci zaplatí průměrně 31,23 Kč, připlatí si tedy o 39 %. Kilogram cukru krupice je meziročně dražší o 34 % a dá se v akci pořídit průměrně za 13,23 Kč. Za 250 g másla letos lidé zaplatí o 31 % více.
Jedinou ze sledovaných položek, která meziročně zlevnila (o 15 %), je prášek do pečiva. Ten se v období letošních Velikonoc prodává v průměru za 1,65 Kč za balení. Cena jednoho litru polotučného mléka zůstala beze změny, stejně jako loni se pohybuje těsně pod hranicí 11 Kč.
Náklady na přípravu velikonočního beránka činí v průměru 60,5 Kč, se slevou ho lidé mohou upéct za 44,8 Kč. Průměrné výdaje na velikonoční mazanec letos dosahují 91,6 Kč, díky akčním cenám mohou lidé na ingrediencích ušetřit zhruba 26 korun.

Průměrné ceny vybraných položek v akčních letácích, Velikonoce 2021 a 2022:

Průměrné náklady na přípravu velikonočního beránka 2022

Průměrné náklady na přípravu velikonočního beránka 2022

image/svg+xml

Opřete se o silného partnera pro vaše marketingové kampaně.
Zajistíme, aby se o vás vědělo.
Jsme tady pro vás a víme, jak na to.

Newsletter

Odebírejte náš zpravodaj a buďte informovaní jako první o novinkách na letákovém trhu.