Kontakt

Kontaktujte nás

+420 800 888 558​

Kontakt
Hledat

Ve velikonočních letácích je poprvé široká nabídka vajec s garancí původu

Cena čerstvých slepičích vajec v akčních letácích před Velikonocemi dosahuje průměrně 3,07 Kč za kus. Nejlevnější vajíčka ovšem bylo možné koupit dva týdny před Velikonocemi za korunu padesát. I těsně před svátky ale koupíte vejce výhodně od 1,99 Kč za kus. Průměrná sleva na vejce činí letos 35 %. Skoro třetina nabídky vajec v letácích je bez slevy, letáky zákazníkům ukazují šíři nabídky. Vyplývá to z tradiční velikonoční analýzy provedené společností Česká distribuční, která doručuje akční letáky obchodních řetězců.
Oproti loňsku vejce promovaná ve velikonočních letácích zdražila o 23 %. V roce 2018 stála v průměru 2,50 Kč za kus, letos je to 3,07 Kč za kus. „Není to ale tak, že by ceny vajec tolik vzrostly,“ vysvětluje Petr Sikora, ředitel České distribuční, která letáky analyzuje pravidelně. „Cena obyčejných vajec je ještě nižší než loni – 2,08 Kč. Navýšení je způsobené tím, že obchodníci letos mysleli na zákazníky, kterým záleží na původu vajec, a do letáků zařadili mnohem více těch prémiových. Vyberou si tedy jak lidé, kteří preferují česká vajíčka nad dováženými, tak lidé, kterým jde o blaho slepic a dávají přednost vejcím od nosnic z halových chovů a volných výběhů,“ komentuje Sikora. „Skoro 60 procent lidí v letácích hledá inspiraci, či informace o produktech a na základě nich se pak rozhodují, do kterého z obchodů půjdou nakoupit,“ vysvětluje Petr Sikora letošní trend.

Česká vejce za cenu dovozových

Právě vejce nosnic z halových chovů, volných výběhů a ekologického zemědělství patří k nejdražším, průměrně vyjdou na 5,53 Kč za kus. Pro srovnání jedno obyčejné vejce pořídíte v průměru za 2,08 Kč. Česká vajíčka naopak v letácích vycházejí poměrně levně a stojí prakticky stejně jako dovozová, seženete je v průměru za 2,07 Kč za kus. Kromě čerstvých slepičích vajec řetězce do předvelikonočních akcí zařadily i vejce křepelčí a barvená vejce uvařená natvrdo. Křepelčí vajíčka vyjdou v akci průměrně na 2,74 Kč za kus, vejce natvrdo pak na pětikorunu. Před Velikonoci jsou obzvláště žádaná také bílá vejce. Ta v letácích vycházejí v průměru po třech korunách za kus. V rozmanité nabídce jsou letos i umělecké kraslice

„Na speciální vejce, jako jsou křepelčí, čistě bílá nebo už obarvená, nebývají tak výrazné slevy a obchody je často zahrnují do letáků i nezlevněná,“ poukazuje na zajímavý fakt Sikora. „Z celkové nabídky vajec je bez slevy 28 %. Řetězce je v letácích uvádějí hlavně proto, aby ukázaly šíři sortimentu. A letos je nabídka opravdu nebývale pestrá,“ dodává. Pořídit můžete třeba i tradiční umělecky zpracované kraslice. „Jsem rád, že řetězce pochopily, že letáky nemusí být jen o slevách, ale že prostřednictvím nich mohou zákazníkům předávat důležité informace a budovat si s nimi vztah."

Výhodná velká balení

Nejběžnější jsou slepičí vejce velikosti M. Nezlevněná by vyšla v průměru na 4,27 Kč, po slevě jsou v průměru za 3,12 korun. Ostatní velikosti se v letácích objevují jen ojediněle. Nejvýhodnější jsou velká balení po 30 kusech, v nichž vajíčka vycházela na 1,73 Kč za kus, loni to bylo 2,16 koruny za kus. Na tato balení také připadají nejvyšší slevy, a to průměrně 46 %.

Česká distribuční analyzovala akční letáky sedmi největších tuzemských nákupních řetězců, platné v období dvou týdnů před Velikonocemi

Opřete se o silného partnera pro vaše marketingové kampaně.
Zajistíme, aby se o vás vědělo.
Jsme tady pro vás a víme, jak na to.

Newsletter

Odebírejte náš zpravodaj a buďte informovaní jako první o novinkách na letákovém trhu.