zelená linka 800 888 558

TISKOVÁ ZPRÁVA: Výbava pro prvňáčky podražila oproti minulému roku o 200 Kč

15. srpna 2013

ŠKOLNÍ POTŘEBY ZDRAŽILY O 5 %, RODIČE VŠAK MOHOU UŠETŘIT AŽ TŘETINU CENY NÁKUPEM PODLE SLEVOVÝCH LETÁKŮ

logo CD rgb vysoka kvalitaPořízení nových potřeb do školy je čím dál dražší – vybavení pro prvňáka vyjde na více než 4 tisíce korun. Obchodní řetězce proto své zákazníky lákají během srpna na školní potřeby za výrazné slevy. Při pozorném výběru slev mohou rodiče ušetřit téměř 1 300 Kč. Vyplývá to z analýzy, kterou již po čtvrté připravila společnost Česká distribuční na základě letákových slevových akcí obchodních řetězců (Tesco, Penny Market, Lidl, Kaufland, hypermarket Albert a Interspar).

„Analýza ukázala, že základní výbava pro prvňáka letos podražila oproti minulému roku o 200 Kč a přesáhla tak 4 100 korun. Pokud lidé využijí nabízených slev, mohou ji pořídit až o třetinu levněji a ušetřit téměř 1 300 Kč. A například u aktovky slevy přesahují 600 korun," uvádí ředitel České distribuční Petr Sikora.

Nejvyšší slevy se objevují u sešitů, výjimkou není ani 70 % na sešit formátu A5. „Téměř dvě třetiny rodičů si podle atraktivity nabídky v letáku vybírají obchod, kam půjdou nakupovat. V případě větších nákupů, jako jsou právě školní pomůcky, se tato tendence stupňuje. Slevy na školní pomůcky tradičně vrcholí v polovině srpna, slevové letáky řetězců distribuujeme už od počátku měsíce," popisuje Petr Sikora. „Celková průměrná sleva na školní potřeby letos dosahuje 33 %," upřesnil. Na rozdíl od loňska, kdy slevy dosahovaly až 35 %, a i základní ceny byly nižší, musí letos rodiče počítat s vyšší finanční zátěží. V roce 2013 se průměrná výbava pro žáka první třídy ZŠ pohybovala kolem 3 900 Kč, po slevě 2 400 Kč. V letošním roce již výbava přesahuje částku 4 100 Kč, po slevě pak 2 800 Kč.
Analýzu slev školních pomůcek provedla společnost Česká distribuční, která je největším distributorem reklamních letáků v Česku. Zdrojem informací byly letáky obchodních řetězců platné od července do září 2014. Při výpočtu základní výbavy pro žáka základní školy byly započítány průměrné ceny školních potřeb.

prvnaci1

prvnaci2